IGQVJYUTRBNFQzZ634hgdf83hjdj2AzZAtS2FBdVhNRG5tYlR6bkxmYlJVRUNkZA3FoZAUFHa0puVTM5OVY0dUMzcFl2bTVLRlZAyeEVKNllDYjQtNTBKaEFaa1BRSE9XQ1JTQUJ0NjdvbV85ZAFBfdXFSTlRB
cultuurjournalist | verhalenverteller
Foto Siese Veenstra Fotografie

De liefdesbrieven en hoe het begon

Liekes Liefdesbrieven & ander dreigend schrijven

Voor al uw liefdespost en lokroepen op locatie. Tevens te ruil, te geef en te huur voor al uw dreig-, afreken- en uitmaakbrieven.

Of ik zin had om liefdesbrieven te komen schrijven in de winkel, was de vraag van een van de medewerkers van boekhandel Van der Velde in Groningen. Aanleiding was de Boekenweek 2017, met als thema ‘Verboden vruchten’. Het idee: klanten konden bij mij aanschuiven voor een brief op bestelling. Ik zat in de winkel, achter een oude typemachine. Klanten vertelden mij wie wie ze wilden schrijven en waarom, waarna ik een brief voor ze tikte terwijl zij winkelden of wachtten.

Die middag, een frisse zaterdag was het waarop de zon scheen maar niet te hard, tikte ik brieven voor verre liefdes, prille liefdes en platonische liefdes. Ik voerde gesprekken over eerste kussen, over omtrekkende bewegingen en toch overstag gaan, over niet zo van jezelf maar wel van een ander houden. Over wel willen maar niet durven zeggen wat je voelt. Over de charme van een typemachine die doet denken aan toen en vroeger al tikkend verpakt in nu, met aan het eind van de regel een belletje, als om je eraan te herinneren dat de volgende regel van een verhaal zich vroeg of laat onherroepelijk aandient.

Terug fietsend naar huis, mijn knieën noodgedwongen dicht bij elkaar gedrukt omdat dit de enige manier was om vooruit te komen in mijn grasgroene wollen en weinig elastische jaren ’50-jurk , voelde ik me licht en vol. Vol van de verhalen en licht van het schrijven. Van het vinden van woorden voor wat zich vaak zo voelbaar maar woordeloos afspeelt in de hoofden van anderen, aan de rand van hun gedachten. ‘Dit wil ik elke week wel doen’, riep ik niet veel later tegen een vriendin. ‘Ik ken degene die gaat over de randprogrammering van Pinkpop’, zei ze. ‘Als jij nou een voorstel op papier zet, dan sein ik hem in.’

En zo kwam het.
Liekes Liefdesbrieven & ander dreigend schrijven was geboren.

Foto Siese Veenstra Fotografie