IGQVJYUTRBNFQzZ634hgdf83hjdj2AzZAtS2FBdVhNRG5tYlR6bkxmYlJVRUNkZA3FoZAUFHa0puVTM5OVY0dUMzcFl2bTVLRlZAyeEVKNllDYjQtNTBKaEFaa1BRSE9XQ1JTQUJ0NjdvbV85ZAFBfdXFSTlRB
cultuurjournalist | verhalenverteller

over Lieke

Lieke van den Krommenacker is cultuurjournalist, verhalenverteller en liefdesbriefschrijver. Ze kan ook crêpes bakken, fotograferen en de boogie woogie dansen. Het liefst schrijft ze over het leven en literatuur. Ze werkt en werkte voor onder meer de VPRO gids, Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, der Tagesspiegel (Berlijn), de Ukrant, Pinkpop, FestivalderAa, festival Terug naar het Begin, Noorderzon, het Noord Nederlands Toneel, het Nederlands Letterenfonds, het Fries Museum en Cut the Crêpe.

lieke strand vlieland
Foto’s Nienke Maat

Vaak is ze onderweg, als het even kan naar een eiland. Leest derhalve graag in (wijlen) de Rails. Ze won het Hendrik de Vriesstipendium en schreef als de helft van een schrijversduo een novelle over het Groninger Hogeland: Hogelandlopers (2014).

Ze schreef ook mee aan het boek Waanzinnige Verhalen (2016), over volwassen met het Foetaal Alcoholsyndroom (FAS) en is een van de auteurs van Ik wacht (2019), waarin 101 verhalen van Groninger aardbevingsslachtoffers zijn verzameld. De bundel werd genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel 2019.

In 2020 is Lieke onder meer op pad met de liefdesbode, een rijdende schrijfsalon die ontmoeting stimuleert en eenzaamheid probeert te verminderen. De liefdesbode kreeg een subsidie toegekend van de gemeente Leeuwarden.